MAGAMRÓL
inspirál."               
"A szabadság                
Magamról

     Szőke Katalin vagyok, Budapesten születtem. Gyermekkorom óta szenvedélyes természetbúvár vagyok és mindig imádtam utazni. Nyughatatlan, kreatív gyerekből felnőve később rájöttem, hogy szenvedélyeim és alkotókészségem egy gyönyörű foglalkozásban tudom együtt hasznosítani: a tájépítészetben.

     2009-ben végeztem okleveles tájépítészmérnökként a Budapesti Corvinus Egyetem Téjépítészmérnüki Karán. Tanulmányaim után két évig egy kertépítő cégben kezdtem tervezői munkámat, ahol a dizájn mellett a kertépítés gyakorlati hátterébe is bepillantást nyertem. 2010 óta már saját ügyfeleimnek tervezek, folyamatosan alakítva stílusom és saját kertfilozófiámat.

     Hamarosan azonban úgy döntöttem, hogy saját szakmai fejldődésem érdekében és utazási szenvedélyemnek élve elindulok, hogy más kultúrákat is megismerjek Európában. Igy kerültem először Görögországba, Olaszországba, végül Hollandiába, ahol 2011 óta élek és dolgozom.

     Legfőbb inspirációm a különböző kultúrákból ered: hosszabb-rövidebb Mediterrán országokban utazva és dolgozva egy egészen különleges formáját ismertem meg a "kültéri életformának"; egy olyan természetes életstílusnak, ahol a kert, vagy a terasz szerves alkotórésze a déli emberek mindennapjainak. Hollandiai életem, illetve angliai, belgiumi utazásaim ismét teljesen más nézőpontot hoztak egy újfajta attitűddel a környezetünkkel való együttélésről és annak alakításáról.

     Szabadúszóként a világ különböző kultúráiból és  szabadságomból inspirálódva élvezem, hogy nemzetközi szakemberként dolgozhatok Hollandiában, Magyarországon, Belgiumban. Várom, hogy olyan új ügyfeleimmel álmodhassak és dolgozhassak együtt, akik többet várnak az átlagostól és új utakon szeretnék megváltoztatni az életüket. 

Utazásaim és külföldi munkáim után tudtam megfogalmazni végre azt, ami a legfontosabb tudatalatti vezérlőerőnk környezetünk folyamatos változtatásában. Az ösztönt, ami bennünk dolgozik a kezdetektől fogva, amikor még mindannyian tudtuk:

 

Azok vagyunk, 

akikké a környezetünk tesz.Őseink első búzatáblái, középkori földművesek rendezett tanyaudvarai, királyok és császárok fenséges parkjai és kertjei mind erről árulkodnak: az életünk környezetünkben tükröződik vissza. Aki valaha is hallott a feng shuiról, az tudja, hogy a keleti kultúrákban a környezet alakítása szinte egyfajta vallásnak számít. Mindennek szimbolikus jelentése van és hisznek benne, hogy a környezetük - belső és külső egyaránt - bizonyos szempontok mentén tervezve hatással lesz tulajdonosa, a benne élő ember életére is: boldogságot, jólétet hoz, problémákat old meg és egészségügyi gondokat is megelőz.

 

"A kerted és környezeted  önkifejezés,

és lehetőség is életed megváltoztatásához."

 

Később ez a tudatos környezetalakítás megváltozott. Szomorúan látom a szép, igényes házakat szegényes, vagy szörnyen elhanyagolt - kertekkel. Hová lett az összhang? Az emberek már nem élnek napi kapcsolatban kertjükkel, lakóhelyük körüli terükkel, hanem megpróbálják kizárni azt az életükből. Mint egy olyan dolgot, "ami jó, jó, de csak rengeteg munka, kosz és fenntartás". Egyfajta küldetésemnek érzem, hogy ügyfeleim gondolkozását "zöld terükről" új irányba tereljem. A magyar gondolkodásban meg kell végre változtatni azt, hogy a kert definíciója nem a "zöld" és a kocsibeállló, ami egy (elegáns) otthon körül található. Környezetünk, amiben élünk, többet mond el rólunk egyetlen másodperc alatt, mintha órákat mesélnénk magunkról. 

 

"Hiszem, hogyha megváltozik az tér, amiben élsz, 

a jó változtatásoknak óriási hatása lesz az életedre és az életstílusodra." 

 

A kertünk, könyezetünk alakítása egyfajta önkifejezése magunknak és annak, ahogyan élünk. Mutasd meg másoknak, ki is vagy valójában a kerttervezés művészetének nyelvén! Szenvedélyem a természet, és célom, hogy megtaláljam a harmóniát életek, otthonok, kertek és kultúrák között. Ezeknek az elemeknek az összekapcsolásában rejlik az út egy újfajta életérzéshez és életstílushoz. Ebből a személyre szabott harmóniából töltödhetünk fel stresszes, rohanó napjainkban az év minden szakában és büszkén mutathatjuk kertünk a világnak. A szabadság a legnagyobb inspiráló erő az életemben; az utazásaim és a különböző kultúrák belső ismerete tanított meg arra, hogy téralakítás egyik legszemélyesebb és legnagyobb energiát adó tevékenységünk lehet, amennyiben megtaláljuk az utat a tudatos igényeink és ősi ösztöneink között. Ez az út vezet ahhoz az ősi művészet-tudományhoz, amit manapság úgy hívunk: "tájépítészet". 

 

Ha valaki ránéz most a kertedre,

azt látja benne, aki tényleg Te vagy?

Telefon

HU: +36 70 315 2506

Kövess minket

 

  • houzz-logo-on-black.jpg

© 2018 by KatalynSzoke Landscape Architecture